Alt du trenger å vite om renter!

Hvis man er ute etter å låne penger, kan det fort virke forvirrende med alle de økonomiske begrepene som bankene opererer med. Det er ikke alltid enkelt for den vanlige mannen i gata å forstå forskjellen på nominell og effektiv rente, eller hva det egentlig betyr å binde fast renten. Heldigvis trenger man ingen master i økonomi for å kunne sette seg litt inn i hva det egentlig handler om.

Sammenlign renter med oss

Renter er jo, svært enkelt forklart, en godtgjørelse som banken tar for å låne deg penger. Det er alltid en viss risiko forbundet med å låne ut penger, og i tillegg til at banken også tar betalingen for tjenesten, er renter også en godtgjørelse for inflasjon, altså vedvarende vekst i det generelle prisnivået. Så hvis man låner 1000 kr med en rente på 5 prosent over ett år, da skal banken ha 1050 kr tilbake. Enkelt og greit. Men i tillegg til denne renten, som også kalles nominell rente, vil enhver bank ta gebyrer for tjenester tilknyttet lånet, for eksempel etablerings-, termin- og depositumgebyrer. Det er dette som utgjør den effektive renten, altså nominell rente pluss gebyrer. Så hvis du skal sammenligne lån for å finne det billigste, da er det den effektive renten du må se på.

Lave og høye renter – kommer an på lånet!

Det er store forskjeller i renter på et boliglån og på et forbrukslån. Mens banken tar pant i boligen når den låner ut boliglån til kundene sine, samt at den krever minimum 15 prosent i egenkapital, er et forbrukslån fullstendig usikret. Jo høyere risiko fra banken sin side, desto høyere renter. Sammenlignet med et sikret lån, har et forbrukslån svært høye renter, men det finnes selvfølgelig også mindre dyre forbrukslån. Det viktigste er å alltid ta utgangspunkt i din egen økonomi og aldri låne mer penger enn du faktisk trenger. Så fort tilbakebetalingen til banken stagnerer, vil renten løpe. Dette kan bli en svært dyr affære i lengden, og er noe som enkelt kan unngås hvis du har kontroll på økonomien. Noen ganger kan man også velge å binde renten over noen år, også kalt fastrente. Om det lønner seg å ha fast eller flytende rente er avhengig av økonomien din og hvor lang nedbetalingstid du har, men man kan selvfølgelig aldri si at det med hundre prosent sikkerhet vil lønne seg ettersom man ikke kan spå i fremtiden.