Hva er lån uten sikkerhet og hvordan fungerer det?

Hvis du er ute etter å ta opp et lån, har du sikkert kommet over begrepet ”lån uten sikkerhet” når du har gjort din research på nettet. Men hva betyr det egentlig å låne penger uten sikkerhet? Når du tar opp et boliglån, stiller du med en viss egenkapital, samt at banken har boligen din som sikkerhet. Det vil si at hvis du ikke nedbetaler boliglånet, kan banken ende opp med å måtte selge boligen din for å unngå store økonomiske tap.

Når du tar opp et lån uten sikkerhet derimot, eller forbrukslån som det også heter, så slipper du dette aspektet. Fordi et lån uten sikkerhet naturlig nok betyr høyrere risiko fra banken sin side, ettersom den ikke har muligheten til å få tilbake disse pengene gjennom en form for pant, vil dette lånet samlet sett være et dyrere lån. Rentene er høyere, gebyrene flere. Et forbrukslån gir deg muligheten til å bruke pengene på akkurat det du ønsker, enten du trenger en ny sofa eller ønsker å dra på spa-ferie.

Hvor mye penger kan jeg egentlig låne uten sikkerhet?

Lånebeløpet varierer fra bank til bank. Noen aktører tilbyr kundene sine et lån uten sikkerhet på opptil 400 000 kr, men det vanligste er mellom 5000 og 250 000. Før du søker om denne typen lån er det lurt å tenke gjennom hva du skal bruke pengene på. Ha alltid i bakhodet at et forbrukslån må betales tilbake, og at rentene begynner å løpe i det øyeblikket du er forsinket i henhold til nedbetalingsplanen din. Det kan derfor bli en ubehagelig dyr affære hvis du tar opp forbrukslån på flere titusener uten at du egentlig har økonomi til det. Et lån uten sikkerhet kan være en god løsning for deg som for øyeblikket har litt knapt med penger, men som venter et innskudd i form av for eksempel feriepenger eller bonus. For hvis du ikke kan vente med å kjøpe nytt kjøkken til da, eller hvis det plutselig har dukket opp noen ubetalte regninger, kan du låne penger uten sikkerhet mer eller mindre på dagen, vel vitende om at du får penger om litt som du kan nedbetale gjelden med. De fleste banker har et elektronisk søknadsskjema som man enkelt fyller ut på nett, så det er med andre ord svært enkelt å søke om lån uten sikkerhet i dag.