Hvor mye lån kan jeg få er det mange som tenker når de skal gå i gang med å undersøke mulighetene for å ta opp et lån. Det finnes intet fasitsvar på dette ettersom enhver bank følger sine egne retningslinjer hva gjelder lån. Men det er to faktorer som spiller en rolle når du skal finne ut hvor mye du kan låne. Først og fremst er det viktig at du tar utgangspunkt i din egen økonomi. Hvis du for eksempel søker om 100 000 kr i forbrukslån, men banken vurderer din fremtidige betalingsevne til bare 70 000 kr, så vil dette lånet mest sannsynlig ikke bli innvilget.

Det gjelder altså å prøve å holde tunga rett i munnen når man fyller ut søknaden. Vær rett og slett ærlig med deg selv når du ser over din egen økonomi, og ha fokus på langsiktige stabile inntekter. Den andre faktoren som spiller inn når det vurderes hvor mye du kan låne, er hvilken type lån man søker om. Et boliglån vil selvfølgelig være mye større enn et vanlig forbrukslån. Men ved denne typen lån er man nødt til å stille med minimum 15 prosent egenkapital, noe som også gjelder for mange bil- og båtlån. Bare noen få banker tilbyr hundre prosent finansiering på båtlån for eksempel.

Så, hvor mye er det mulig å låne?

De fleste bankene tilbyr et forbrukslån til sine kunder på mellom 5000 og 300 000 kr, noen også opptil 400 000 kr. Men igjen så gjelder prinsippet om fremtidig betalingsevne. Dette er noe banken vurderer på bakgrunn av dine opplysninger i søknaden. Det foretas også en kredittsjekk av deg. Noen banker er mer villige til å ta en risiko ved usikrede lån enn andre.

For å finne den banken som kan tilby deg det høyeste lånebeløpet, kan det være lurt å gjøre en sammenligning. Det finnes utallige nettsider som gjør dette for deg, så det burde ikke være noe problem å få tak i den informasjonen du er ute etter. Det lønner seg også å være i kontakt med banken før man søker, kanskje har de muligheten til å gi deg et bedre tilbud enn de hadde i utgangspunktet? Å være i kontakt med flere aktører samtidig, kan også presse banken til et bedre tilbud ettersom de opplever konkurranse om å få deg som kunde. Uansett hvilket lån man er ute etter, er det viktig at man ikke låner mer penger enn man faktisk trenger.