Dette må du vite om boliglån!

Hvis du er på jakt etter din første bolig, så er du nok ikke alene. Flere og flere unge mennesker velger å kjøpe seg en leilighet i stedet for å leie. På denne måten investerer man pengene i selve boligen og ender derfor ikke opp med å kaste pengene ut vinduet. De færreste har råd til å kjøpe sin første bolig uten et boliglån fra en bank. Som regel må man stille med 15 prosent egenkapital for at banken skal innvilge søknaden din, men denne egenkapitalen kan også komme i form av sikkerhet i egen eller foreldres bolig. Jo høyere sikkerhet, desto større sjanse for å få en gunstig rentesats hos bankene.

Et boliglån er vanligvis noe man nedbetaler over minst 30 år, og på grunn av sikkerheten banken får i form av pant i huset, vil denne typen lån være mye billigere enn for eksempel et forbrukslån. Det er svært viktig at du vurderer betalingsevnen din godt før du søker om beløp. Her burde du legge vekt på langsiktige stabile inntekter som gir deg muligheten til å nedbetale gjelden din over lengre tid. I den banken hvor du har et aktivt kundeforhold, og for eksempel flere lån, vil du nok få det beste tilbudet.

Hvordan finner jeg den mest gunstige renten på boliglån?

Det finnes ingen fastsatt nominell eller effektiv rente på boliglån, så disse varierer fra bank til bank. Dagens nominelle boliglånsrente ligger for eksempel på mellom 2,69 til 4,55 prosent, men dette er stadig i endring og avhenger av utviklingen på finansmarkedet. Når du skal sammenligne banker for å finne den banken som har den mest gunstige renten, så er det den effektive renten du må sammenligne. Det er denne rentesatsen du faktisk betaler ettersom alle gebyrer er inkludert. Det finnes ingen regel for hva gebyrene ligger på prismessig, så disse vil være individuelle for hver enkelt bank.

Renten banken tilbyr deg vil også være basert på faktorer du har oppgitt i søknaden, altså lånebeløp og nedbetalingstid, samt andel av egenkapital og andre aspekter ved din personlige økonomi. Du kan enkelt regne deg fram til sånn omtrentlig månedlig terminbeløp ved å ta i bruk en lånekalkulator på bankens hjemmeside, men husk at renten alltid settes individuelt på bakgrunn av søknaden din. Takket være internett vil du i dag kunne søke elektronisk om boliglån hos mange banker, men det anbefales å snakke med en rådgiver først.