Hva er egentlig et billig lån?

Man hører stadig snakk om dyre og billige lån, men hvordan kan man egentlig avgjøre om et lån er dyrt eller billig? Det er flere faktorer som er avgjørende. Først og fremst er det viktig å se på hvilket type lån det er snakk om. Et sikret lån, som for eksempel et bolig- eller billån, er blant de billigste lånene på markedet. Dette er lån som krever at søkeren stiller med en viss egenkapital. På boliglån ligger denne på minimum 15 prosent, på billån er det noen banker som finansierer hundre prosent, og noen som krever minimum 20 prosent egenkapital. Fordi man stiller med egenkapital og fordi banken tar pant i huset eller bilen man kjøper, er dette billigere lån. De har lavere renter fordi banken tar en mindre økonomisk risiko.

Et usikret lån derimot, vil ha en mye høyere rente. Et typisk usikret lån er et forbrukslån, og disse pengene kan man vanligvis bruke til det man måtte ønske uten at banken blander seg inn. Innenfor forbrukslån finnes det selvfølgelig dyre og billige lån. Akkurat derfor må man bruke god tid på å gjøre research for å finne det billigste lånet, og dette gjøres enklest ved at man sammenligner den effektive renten.

Slik finner du billige lån!

Det finnes utrolig mange sider på nettet som sammenligner ulike lån, men sørg for at det er den effektive, ikke den nominelle renten som sammenlignes. Et forbrukslån kan nemlig ha en lav nominell rente, men til gjengjeld ha veldig dyre gebyrer og omkostninger. Den effektive renten forteller deg hva du faktisk ender opp med å betale til slutt. Om et lån er billig eller ikke, avhenger selvfølgelig av din personlige økonomi. Et billig lån for naboen er ikke nødvendigvis et billig lån for deg. Noen nettsteder som sammenligner billige lån er https://lavrente.org og http://www.finansportalen.no.

Til syvende og sist er det uansett banken som setter renten individuelt basert på din søknad. Du vil derfor kunne få en enda bedre rentesats enn du hadde tenkt i utgangspunktet, men dette kan selvfølgelig også svinge den andre veien. Ved å sammenligne de ulike lånene som finnes på markedet, samt bankens vilkår for disse, er du på god vei til å finne det billigste lånet for akkurat deg og din personlige økonomi. Husk at lånebeløpet og nedbetalingstiden er faktorer som er med på å avgjøre om et lån er billig eller ikke, så det kan være lurt å prøve seg litt frem før man bestemmer seg for beløp og løpeperiode.