Beregne lån med en lånekalkulator før du søker!

Skal du inn på boligmarkedet og trenger derfor å søke om boliglån? Eller er du ute etter å pusse opp kjellerstua og planlegger derfor å søke om forbrukslån? Eller har du tenkt å kjøpe deg bil og er ute etter det beste billånet? I alle disse tilfellene tenker du nok på å beregne lån før du søker, og dette er en svært god idé. For å beregne lån på best mulig måte, kan du ta i bruk en lånekalkulator.

Generelle lånekalkulatorer finner du enkelt tilgjengelig på nettet, men det lønner seg å bruke en spesifikk kalkulator som du finner på bankenes hjemmesider. På denne måten kan du beregne lånet på mest mulig nøyaktig måte tilpasset den type lån du skal søke om og den banken du skal søke hos. Med de enkleste lånekalkulatorene trenger man bare å fylle i lånebeløp og nedbetalingstid for å få en omtrentlig beregning av hva terminbeløpet vil ligge på. Andre ganger må man selv fylle i den nominelle renten, og andre ganger igjen vil man måtte fylle i faktorer som for eksempel alder og tinglysingsgebyr. Det varier altså hva de ulike bankene legger vekt på når de tilbyr kundene sine å beregne lån ved hjelp av en lånekalkulator.

Ting å huske på når du beregner lån

Når du søker om lån hos en bank vil denne alltid vurdere opplysningene i søknaden din og så sette renten individuelt basert på dine fremtidige betalingsevner. Så selv om du kan beregne lån før du søker, er det ikke sikkert at du vil kunne få akkurat de samme betingelsene når banken innvilger lånet ditt. En lånekalkulator er ment som et verktøy til forbrukeren, slik at han eller hun kan få litt mer oversikt over hvordan renten endrer seg når beløpet og nedbetalingstiden gjør det.

Før du søker om lån lønner det seg å sette seg ned og ta en kikk på din egen økonomi. Hvor mye har du egentlig råd til å låne? Du må rett og slett vurdere din fremtidige betalingsevne og velge lånebeløp basert på langsiktige og trygge inntektskilder. Selv om det kan virke fristende å føye til en ekstra null i beløpet, så anbefales ikke dette hvis det overskrider økonomien din. Hvis du skal ta opp bolig- eller billån, må du huske å fylle inn egenkapitalen du stiller med for å få et mest mulig nøyaktig beløp som du må tilbakebetale.